Mobile menu button
Programs image #1

Kreativno pisanje: Komedija

Programs image #2

Novinarstvo: novinarstvo i novi mediji

Programs image #3

Primijenjena muzička produkcija

Programs image #4

Informacione tehnologije

Programs image #5

Grafički dizajn i animacija

Close mobile menu
Kritičko razmišljanje Predavači Stipendije Blog Lokacije Programi akademije

Posljednji dan Helem Nejse Talent Akademije: Zaključivanje programa, zajednički rad i evaluacija

09.08.2024

Završni dan Helem Nejse Talent Akademije obilježen je zaključivanjem programa i završnom evaluacijom. Nakon sedmodnevnih predavanja, radionica i praktičnih vježbi, polaznici su se osvrnuli na svoja iskustva analizirajući napredak i stečena znanja. Današnji program je obuhvatio nešto manje predavanja obzirom da se ekipe spremaju za završni panel, a zatim i za Closing party i dodjelu certifikata kao potvrdu za uspješno završen program prve Helem Nejse Talent Akademije.

Ekipa sa kreativnog pisanja posljednji dan Talent Akademije je provela sa mentorom grupe, Matijom Bošnjakom, a sa njim su obavili sesiju refleksije koja je omogućila studentima da razmotre šta su naučili, kako mogu primijeniti novo znanje i koja se poboljšanja mogu napraviti u budućnosti. Zajedno sa ekipom sa grafičkog dizajna upoznali su se sa produkcijskim timom popularnog serijala BBBB, na radionici koja je posvećena demonstraciji i praktičnom radu. Učesnici su se upoznali sa alatima koji se koriste za animaciju, proces animiranja karaktera, te kako se radi rigging karaktera i koje su specifičnosti produkcijskog i kreativnog procesa.

"Danas smo imali veoma zanimljivu sesiju sa producentima, montažerima i kreativcima serije Bruca Braca Bruda Brada. Bilo je zanimljivo vidjeti cijeli insight kako funkcioniše proces kreiranja ove serije. Interesantno mi je kako su sklopili cijeli workflow u vrlo kratkom vremenu i izbaciti cijele 22 minute animacije, što je veoma impresivno za jendog dizajnera i animatora", rekao je Vahidin Solak, polaznik programa grafički dizajn i animacija dodajući: "mislim da svaki program može zajedno raditi jer svi ovisimo o radu jedni drugih, a sve u svrhu kako bi sve što osmislimo i produciramo imalo smisla". 

Naši kreativci sa muzičke produkcije imali su priliku upoznati Dejanu Mutavdžin, doktoranticu psihologije koja radi kao asistent na psihološkim predmetima na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kroz predavanje "KomP(S)Ilacija – Komunikacija, psihologija i muzika", polaznici su na predavanju istražili mnoge teme: kako da ostavim dobar utisak na sceni? Kako da bolje predstavim sebe (i svoje ideje)? Kako da postanem bolji timski igrač? Kako da se zauzmem za sebe (i svoje ideje), a da ne povrijedim druge? 

"Imali smo predavanje u kojem smo učili o komunikacijskim vještinama i psihologiji komunikacije kroz muziku. Nekako dosta moramo biti introvertirani u svojim studijima ili u čemu već radimo tako da nam je dobro došlo da učimo o ovome", rekao nam je Jurica Nikolić, polaznik iz Zagreba. 

Polaznici programa novinarstva su posljednji dan Helem Nejse Talent Akademije proveli sa Aulone Kadriu, višom urednicom u online magazinu KOSOVO 2.0. Kroz predavanje i vježbe, polaznici su  istražili fenomen nezainteresovanosti za tuđu patnju i ulogu novinara u uključivanju/isključivanju drugih u kontekstu društvene pravde u svijetu zasićenom informacijama. Ovom sesijom se potiču na razmišljanje o tome šta možemo učiniti kao potrošači medija, ali i kao ambiciozni mladi novinari.

Ekipa sa programa informacionih tehnologija imala je uvodno predavanje sa Mahirom Mulaomerovićem. On je održao predavanje na temu "Sve što trebate znati o eCommerce tržištu". Tokom ovog predavanja, Mahir je podijelio svoja bogata iskustva i znanja stečena kroz više od dvije decenije rada u sektoru finansija, IT-a i marketinga.

Faruk Šabanović bio je također gost predavač na programu informacionih tehnologija sa temom "Ka tehnologiji mira: umjetnički rad Faruka Šabanovića". Ovo predavanje je mapiralo historiju kinematografije i medija s fokusom na razvoj ideje proširene kinematografije, što je potkrijepljeno primjerima interdisciplinarnog istraživanja autora u ovoj oblasti, od animiranih filmova do kinetičkih skulptura. Nakon razgovora sa Šabanovićem, ekipa sa IT-a se upoznala sa Redžinaldom Šimekom, filmskim i televizijskim režiserom. Istražili su generativne modele umjetne inteligencije, njihovu estetiku te praktičnu upotreba u kreativnom procesu unutar dizajna, filma i novih medija.

Posljednji dan Helem Nejse Talent Akademije bit će zaokruženo programom Kritičko razmišljanje kroz panel diskusiju sa Aleksandrom Stankoviće, legendarnim voditeljem i urednikom. Stanković će kroz primjere iz svoje karijere govoriti o promjenama na televiziji u zadnjih par decenija, kako opstati na javnom servisu, umjetnosti intervjua, svojim knjigama, ali i o tretiranju depresije na Balkanu i kako unatoč toj dijagnozi napraviti karijeru u kreativnim industrijama. Panelom moderira bivši novivar i član Fondacije EKIPA Vladimir Čolaković. 

Vijesti

Sve vijesti
News image

Promovisana prva generacija Helem Nejse Talent Akademije: 60 mladih kreativaca iz regiona

(FOTO) Vrijedne lekcije, saradnje i prijateljstva kreativaca iz regije: Završena prva Helem Nejse Talent Akademija

News image

Aleksandar Stanković na HNTA: "Na televiziji uvijek mogu zaokrenuti sve u pravcu javnog interesa"

Posljednji segment programa Kritičko razmišljanje: Razgovor s Aleksandrom Stankovićem + Q&A

News image

Phat Phillie na programu Kritičkog razmišljanja: Čuvanje nasljeđa hip hop kulture

Panel diskusija: Hip hop kao platforma za aktivizam

News image

Šesti dan Helem Nejse Talent Akademije: "Insistirali smo na njihovoj individualnosti"

(FOTO)

News image

Kako se u BiH građanima oduzima pravo na liječenje: "Ovo se tiče svih nas"

Dokumentarni film "Lista" na četvrtoj sesiji Kritičkog razmišljana

News image

Peti dan Talent Akademije: "Preovlađuje jedan duh radoznalosti"

(FOTO)

Snake Snake mobile